При покупка на имот: С какво никога да не правим компромис?

При покупка на имот: С какво никога да не правим компромис? Ето някои от най-важните правила при избора на жилище. Не веднъж сме чували израза „Всичко е въпрос на локация“, когато става дума за имоти. Но оказва се не това е първото нещо, за което брокерите казват, че не бива да правим компромис, когато купуваме имот.

  • Кое е най-важното при избор на имот?
  • За какво да внимаваме, когато купуваме старо строителство?
  • И още съвети при покупка на жилище – businessnovinite.bg потърси една от големите агенции за недвижими имоти у нас.

С какво никога да не правим компромис при покупка на имот?

Най-вече с качеството на строителството, коментираха за businessnovinite.bg от Адрес, една от големите агенции за недвижими имоти у нас.

„В дългосрочна перспектива цените на имотите винаги растат. Затова е важно след 10 години вашето жилище да е увеличило цената си“, казват брокерите.

А това е гарантирано единствено при действително качествен продукт. А локацията?

Повечето хора не са готови да излязат от районите, в които биха искали да живеят, други – най-вече семейства с малки деца, не могат да си позволят компромис с площта.  Възможните компромиси зависят основно от профила на съответния човек и неговите нужди и приоритети.

„Ако даден клиент има определен бюджет за покупката, но не може да намери желания имот срещу тази сума, обичайно прави компромис с цената, за да се сдобие с това, което наистина иска. Ако има тази възможност обаче.

Клиентите, които не могат да си позволят тази стъпка, просто се лишават от някое от останалите си изисквания“, казват от Адрес . Рядко обаче това е локацията – максимата, че мястото е най-важното за един имот, не е случайна. Обикновено тези купувачи избират по-малък имот, например. Или такъв, чието  разпределение не е толкова функционално.

Най-често се увеличава размерът на кредита, вместо да се направи компромис

Практиката показва, че най-често хората, които купуват за лично ползване, държат на комфорта си, а това е стъпка с дългосрочен отзвук. Затова по-скоро пристъпват към увеличаване на първоначално планирания бюджет посредством по-голям кредит, вместо да направят компромис с района или площта.

Инвестиционно настроените купувачи лесно правят компромис с нещо друго без да променят бюджета си – те просто калкулират по-ниската си доходност впоследствие, казват още брокерите.

Какви са съветите на брокерите преди да купим имот?

Преди да купим имот е добре да си представим един свой ден в жилището, което купуваме. Дали отговаря ли на нуждите ни, удобно ли е като локация, има ли къде и как да пазаруваме, спортуваме, има ли къде да излизат  децата. „Отделно от това да не забравят дългосрочните фактори – перспективен ли е районът, качествена ли е сградата“, казват от Адрес.

И нещо много важно, ако купуваме старо строителство – да проверим дали документацията му е изрядна. „Ако нямат много близък поглед върху пазара, ползването на външен консултант би им спестило много излишни затруднения“, съветват брокерите.

- реклама -