детска градина прием децакоронавирус, ковид-19, план, ограничения, мерки, зони

При нова ковид вълна: Последни затварят детските градини

При нова вълна страната ще бъде разделена на зони според броя на заразените – зелена, жълта, червена и тъмно червена.

Това стана ясно от представения от Министерството на здравеопазването план за действие при нова вълна от коронавирус.

Зоните са разделени на база 14-дневна заболеваемост. Под 100 души на 100 000 население – зелена зона. От 100 до 200 е втората зона на заболеваемост – оранжева зона. Червената зона е, когато броят на заболелите е от 200 до 500 на 100 000 души население, а над 500 души е тъмночервената зона.

Зоните на заболеваемост се определят и от броя на заетите легла с COVID пациенти. До 2 500 заети легла – зелена зона. От 2 500 до 6000 заети легла – оранжева зона, от 6 000 до 9 000 – червена зона и над 9 000 заети легла – тъмно червената и максималната фаза на заболеваемост.

„Смятаме да затваряме детските градини в последния етап при евентуална нова тежка вълна на COVID-19.

Те ще могат да се посещават от деца, чиито родители са имунизирани, и при условие, че целият персонал е ваксиниран. Това ще даде възможност на хората да планират живота си и да преценят кога да се имунизират”. Това заяви здравният министър Стойчо Кацаров.

Предвижда се училищата в червената зона да работят по график, който се изработва от МОН. Във ВУЗ-овете няма да се провеждат лекции и упражнения. В тъмночервената зона се преустановяват присъствените занятия.

Ако страната влезе в жълта зона ще бъдат ограничени дейности и бизнеси. Ако България влезе в червената зона, ще останат да работят хранителните магазини, аптеките, магазините, банковите институции и стоките от първа необходимост.

„Това е процесът, когато са заети над 9 000 легла и когато броят на заразените достига числата, които си спомняме от последните няколко вълни“, уточни д-р Кацаров.

В червената зона ще се затварят и барове, дискотеки и казина в области. В тъмночервената зона ще бъде разрешена само доставка по домовете.

В отделните зони ще има различни ограничения. В тъмно червената се допуска и налагане на забрана за пътувания. Регионалните здравни инспекции ще имат възможност да въвеждат и локални локдауни за определено населено място, ако в него заболеваемостта е по-висока и отговаря на критерии за друга зона.

Заместник-министърът на здравеопазването д-р Александър Златанов заяви, че граничният здравен контрол трябва да бъде извършван, така че да бъде „ефективен и с ясна цел – намаляване на риска от влизане и разпространение на заразата и по този начин създаване на едни условия за контрол над пандемията в страната“.

 

 

- реклама -