сн. БГНЕС

При над 90% обработени бюлетини: Ердоган води с 49.86%, въможен е балотаж

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган отива на балотаж в Турция с 49,86% при 90,61% обработени бюлетини, съобщи Анадолската агенция.

За кандидата на Националния алианс Кемал Кълъчдароглу са гласували 44,38 на сто от избирателите. За Синан Оган, лидер на Алианса АТА са гласували 5,3% от избирателите.

0,46 на сто от гласоподавателите са дали гласа си за Мухарем Индже, председател на Партията на родината, който тази седмица обяви, че се отказва от кандидатурата си, но въпреки това гласовете, подадени за него, се смятат за валидни.

За основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП) са дали гласа си 22,62 на сто от избирателите, за Партията на националистическото действие – 11,71 процента от избирателите, а за Добра партия – 9,81 на сто.

24 политически партии и 151 независими кандидати се бореха за място в 600-членния турски парламент.

Бяха разкрити 191 884 избирателни секции, разположени в държавните училища. В Югоизточна Турция, пострадала от опустошителните земетресения през февруари, хората гласуваха в контейнери в дворовете на разрушени сгради.

Интересът към изборите беше изключително засилен

Желаещи да гласуват имаше още в първите минути след отварянето на секциите в 8 ч. Избирателната активност е впечатляващите 88,3%, но около 2% от населението в пострадалия югоизточен регион не успяха да гласуват заради административни пречки. Медицински екипи помагаха на хора, които не могат да стигнат до урните сами.

Ердоган гласува заедно със своята съпруга в Истанбул. Той бе умерен в изказванията си пред медиите, като спомена единствено, че вярва, че резултатите ще бъдат в посока по-доброто бъдеще на Турция. По-късно действащият президент неочаквано пристигна в Анкара. Обикновено той винаги гласува в родния си град Истанбул и очаква резултатите в дома си.

“Ще видите, пролетта ще дойде”, заяви от столицата опонентът му Кемал Кълъчдароглу. Сред високопоставените представители на опозиционната НРП, дошли заедно с него, бе и кметът на Анкара Мансур Яваш.

Демокрацията липсва на Турция, но тя скоро ще дойде в тази страна, обърна се Кълъчдароглу към последователите си.

След края на изборния ден и двамата кандидати призоваха своите привърженици да не напускат избирателните секции, докато последният протокол не бъде преброен, за да не се дава възможност за изкривяване на данни.

 

Говорейки пред турската секция на BBC, служител по сигурността заяви, че след като цялата сграда бъде претърсена, всички ще бъдат отново допуснати вътре.

В сградата са влезли кучета, обучени в откриването на взривни материали, съобщават турските медии. Според тях по етажите в сградата все още има хора.

- реклама -