При акция за данъчни престъпления и пране на пари са иззети лекарства за милиони левове (СНИМКИ)

Проведена е акция за данъчни престъпления и пране на пари, при която са иззети лекарства за милиони левове. Това стана ясно от думите на административния ръководител на специализираната прокуратура Иван Гешев по време на извънреден брифинг в МВР.

„Производството, което наблюдаваме е образувано месец септември т.г. Данните и сигналът са получени още 6 месеца преди това. В хода на вчерашния ден бяха претърсени над 60 адреса. Предмет са данъчни престъпления и пране на пари. Предмет са лекарства – животоспасяващи, за онкоболни, за деца. В хода на проведените претърсвания бяха иззети лекарства на стойност милиони левове. Предстои да бъде уточнено допълнително точният размер. Предстои в близките дни да се уточни веригата от обвиняеми. Очертава се да е доста дълга. Имаме амбиция да стигнем до максимален брой лица“, коментира Гешев.

Предметна стока на данъчните престъпления са животоспасяващи лекарства. Предстои допълнително да бъде уточнена стойността на иззетите лекарства. Актовете, които ще състави Изпълнителната агенция по лекарствата ще са на стойност над 500 000 лв. 

Шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов допълни, че това е поредната реализация, която е изключително успешна. По думите му това не е единствената схема с лекарства, а има още доста такива.

Четвърти месец наблюдаваме случващото се в сектор „Здравеопазване“. Това каза министърът на вътрешните работи Валентин Радев

„Работата на МВР, ДАНС и прокуратурата е постоянна и засилена през третото правителство на Бойко Борисов“, допълни той. „Основният мотив за нашата активност е, че в сектора се дават значителни средства без значително подобряване на услугите“, заяви Валентин Радев.

Ивайло Спиридонов, ГДБОП: От 7 души се състои организираната престъпна група, занимаваща се с износ на лекарства, те са задържани за 24 часа

„Лекарства, които са заплатени от НЗОК са изкарвани от употреба и вкарвани в документооборот и износ в чужбина. Бяха доведени над 20 лица в ГДБОП. Организираната престъпна група се състои от 7 лица. Бяха задържани за 24 часа. Доказателствата ще бъдат достатъчни вероятно, които сме предоставили в прокуратурата. Става въпрос за най-различни аптеки. Има си хора, които са били изкупвачи на тези лекарства“, заяви Спиридонов.

- реклама -