Президентското вето разбуни парламента

Депутати от различни групи сблъскаха позиции в кулоарите след решнието на президента да наложи вето върху Изборния кодекс. Прехвърчаха искри и по въпроса за евентуалната кандидатура на Плевнелиев за втори мандат.

Председателят на парламентарната правна комисия и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов изрази надежда, че Конституционният съд ще потвърди досегашната си практика. А именно, че откриването на изборни секции е организационна дейност на държавата.

Той напомни, че повече от половината европейски демокрации или не допускат гласуване извън тяхна територия, или го прилагат при много повече рестрикции от тези в родното законодателство.

Няма разнобой между ГЕРБ и президента, категоричен беше Кирилов.

Печелене на червени точки за нов мандат съзря в хода на президента съпредседателят на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов. Той прогнозира, че ако Плевнелиев не получи подкрепата на ГЕРБ, ще събере не повече от 2,5% гласове на изборите.

Каракачанов добави, че се готвят нови промени в Изборния кодекс, които нямало как да бъдат върнати от Конституционния съд.

Тотален разрив между ГЕРБ и държавния глава видяха от БСП.

„Считам, че сме свидетели по същество на начало на президентска кампания. Очевидно обаче Плевнелиев няма да бъде кандидатът на ГЕРБ, следейки взаимното бламиране, което те си направиха последните дни”, обясни Жельо Бойчев от левицата.

 

За спешна среща с премиера пък настояха четири от формациите в Реформаторския блок – ДСБ, Гражданския блок към Реформаторския блок, БЗНС и НПСД.

„Ние сме възмутени от вчерашния вот, при който, само в името на запазването на властта, бяха погазени принципите на нашата програма“, обясни Гроздан Караджов.

Той призова ГЕРБ да помислят може ли да има краткосрочно мнозинство за важните решения и „широка дясна, проевропейска подкрепа за настоящия президент“.

„Този парламент става ненужен на българското общество и най-добре да се търси вариант за саморазпускането му“, заяви Караджов.

- реклама -
2024 gerb leaderboard bottom posts