Австрия, съд, невалидни избори

Президентските избори в Австрия са обявени за невалидни

Президентските избори в Австрия са обявени за невалидни. Това реши Конституционният съд на страната. По време на вота са регистрирани много нарушения. На изборите, които се проведоха на 22 май, спечели кандидатът на Зелените Александър ван дер Велен.

Австрия невалидни избори

Жалбата в съда беше подадена от Партията на свободата на Австрия, чийто кандидат Норберт Хофер спечели 49,7% от гласовете. По време на втория тур на президентските избори кандидатът на той отстъпи пред Александер Ван дер Белен с малко над 31 000 гласа. На 8 юни АПС подаде в Конституционния съд иск от 150 страници с искането да се преразгледат резултатите от гласуването. Според АПС в 117 избирателни секции са констатирани нарушения на закона и тези нарушения може да засегнат вота на над 500 000 избиратели. В 82 случая бе извършено предсрочно преброяване на гласовете, което също противоречи на закона, твърдят в партията.

На 20 юни КС започна изслушването на показанията на представителите на избирателните секции, където според АПС са били извършени въпросните нарушения. Свидетелите потвърдиха, че работата с пристиганите по пощата бюлетини е започнала по-рано от положения срок. Освен това наблюдателите от партиите не винаги са присъствали при преброяване на гласовете.

Пълномощията на действащия държавен глава Хайнц Фишер изтичат на 8 юли, на този ден трябваше се се състои церемонията по встъпването в длъжност на новоизбрания президент.

- реклама -