Сирия

Президентите на Русия, Турция и Иран се срещнаха за да обсъдят бъдещето на Сирия

Москва, Анкара и Техеран виждат планираното изтегляне на САЩ от Сирия като позитивна стъпка, заяви руският президент Владимир Путин след срещата си с турския и иранския си колеги.

Лидерите на трите страни се срещнаха, за да разговарят как да работят заедно, за да се справят с конфликта в Сирия

Реджеп Ердоган, иранският президент Хасан Рухани и руският им колега се съгласиха, че изтеглянето на САЩ от североизточна Сирия ще е „позитивна стъпка, която ще помогне за стабилизирането на ситуацията в региона, където законното правителство трябва да си възвърне контрола”, заяви стопанина на Кремъл.

Путин заяви, че разговорите са били „конструктивни и делови” и че „тясното сътрудничество” е съществено важна за осъществяването на стабилност в Сирия.

Той сподели, че трите страни са се договорили да „засилят сътрудничеството” си.

Освен това те са се съгласили да работят и за създаването на конституционен комитет, който да реши сирийското политическо бъдеще. Путин сподели, че друга подобна среща ще се проведе в края на март или началото на април.

Рухани каза, че разговорите са били „много полезни и искрени” и настоя за териториална цялост на Сирия, като призова за „прочистване на терористите” от държаната от бунтовниците провинция Идлиб.

Той също така заяви, че не вярва САЩ да планира да се изтегли от Сирия.

„Не сме оптимисти за това, което американците казват… но ако те се изтеглят, това ще бъде много добра новина”, каза Рухани.

- реклама -