консултации Президент реформаторски блок мандатПлевнелиев обръщение предизборна кампания

Президентът призовава за позитивна и градивна предизборна кампания и за дебати по същество

Президентът Росен Плевнелиев ще направи днес обръщение по повод началото на предизборната кампания за провеждането на избори за президент и вицепрезидент и на национален референдум. Обръщението на държавния глава ще бъде излъчено в 20.00 часа в ефира на Българската национална телевизия.

Позитивна кампания и дебат по същество

В обръщението си към кандидатите за президент и вицепрезидент, държавният глава Росен Плевнелиев апелира за провеждането на позитивна и градивна кампания и за дебати по същество.

„Българският народ няма нужда, нито от поредната доза политически нападки, нито от войнстващия популизъм, с който някои политици се опитват да привличат гласове. Проблемите са реални и видими за всички. Това е възможност за кандидат-президентите да покажат своята визия за решаването им“

 

Росен Плевнелиев се обръща към участниците в кампанията и с призив  да не се заливат с компромати, а да се фокусират върху въпроси като:

  • за или против са въвеждането на президентска република; за или против са за приемането на промени в Конституцията;
  • за или против са предоставянето на повече правомощия за президента;
  • кои са кризите в ЕС днес и какви решения предлагат за  тяхното преодоляване;
  • как да се повиши доверието на гражданите в институциите и други.

 

По повод провеждането на национално допитване заедно с президентските избори, държавният глава отново припомня, че пряката демокрация е инструмент, който може да приобщи гражданите към политиката, като те бъдат съпричастни с взимането на решения по важни за страната въпроси.

Искам ясно да заявя, че референдумът не е панацея за всеки проблем и не бива да се използва популистки и по теми противоречащи на Конституцията“, заявява още президентът Росен Плевнелиев.

- реклама -