Красимир Каракачанов

Президентът зове да се обърне сериозно внимание на армията

Трябва да обърнем сериозно внимание на наболелите въпроси, касаещи състоянието на отбраната и перспективите за развитие на въоръжените ни сили

Това каза президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Румен Радев след като удостои двама военнослужещи с висше офицерско звание. Това стана в присъствието на новоизбрания министър на отбраната Красимир Каракачанов.

„Необходима е дългосрочна политика за прекратяване на опасната тенденция на отлив на личен състав от въоръжените сили, за решително издигане на социалния статус и на престижа на военната професия. Необходимо е, разбира се, да се търси балансът между двата важни компонента във въоръжените сили – човешкия фактор и материалните средства. В това отношение и политическото и висшето военно ръководство ще имат своите огромни изпитания, защото всички тези средства, които се очаква да бъдат вложени в отбраната трябва да градят способности по най-ефективен и ефикасен начин.”

Два приоритета в работата си – преодоляването на съществуващия некомплект от личен състав и модернизацията на сухопътните войски, изброи генерал-майор Михаил Попов, който поема командването на най-големия вид въоръжени сили.

Той се обърна към президента и вицепремиера и министъра на отбраната като има каза, че разчита на тях, че професионалната военната експертиза, която ще предоставят ще бъде в основата на решаването на проблемите и предизвикателствата.

Михаил Попов стана командир на Сухопътни войски, след като преди това беше заместник-командир. Днес звание „генерал-майор” получи и досегашния Данчо Дяков, който е съветник по военната сигурност на президента.

Румен Радев посочи, че връчва пагони за следващо офицерско звание на „двама достойни и уважавани български офицери”. „Това удостояване е израз на техните професионални постижения, безспорен опит и лични качества”, заяви върховният главнокомандващ.

- реклама -