Ханука

Президентът запали първата свещ за Ханука в столичната синагога

В Централната софийска синагога президентът Румен Радев и Десислава Радева, както и посланикът на САЩ Ерик Рубин участваха в традиционния ритуал за запалване на свещите за Празника на светлината – Ханука.

Държавният глава бе поканен за да запали основната свещ от ритуалния свещник, която символизира чудото на светлината

„С този символичен акт, убеден съм, препотвърждавам волята на народа ни да живеем във взаимно уважение и разбирателство. Да бъдем рамо до рамо и в успехи, и в изпитания. Да споделяме не само трапезите си, но и предизвикателствата. Да отправяме заедно молитви за доброто на България“, каза президентът в словото си.

„Живеем във тревожно историческо време. Агресивният национализъм и ксенофобията все по-отчетливо надигат глас“, подчерта още държавният глава, припомняйки, че през отиващата си вече година светът отново стана свидетел на убийства с антисемитски подбуди.

За любовта към Отечеството държавният глава е категоричен – тя не трябва да означава омраза към другия. „Тя не трябва да бъде агресивна и креслива, а мъдра и просветена. Българската еврейска общност винаги е давала на обществото ни светли умове, които са били част от духовните водачи на нацията. Вярвам, че и днес рамо до рамо ще устояваме принципите на справедливостта, за да можем да завещаем на идните поколения един по-добър свят. Нека светлините от свещниците в еврейските домове по време на Ханука ни напомнят, че в нашите ръце и сърца е волята да помагаме на светлината да си проправя път през мрака“, подчерта още Румен Радев.

Ханука е празник с исторически характер – Йерусалим и цялата древна Юдея се намирали под елинска власт. Управлявала династията на Селевкидите. На евреите било забранено да живеят по законите на Тората. Службата в храма била забранена, а светлината от менората – ритуалния седемсвещник – угасена и осквернена. Преданите на Тората евреи под предводителството на Йехуда Макабей се вдигнали на въстание.

Малкото на брой въстаници успели да победят многобройната войска. Когато влезли в осквернения храм, те трябвало да запалят отново светлината, но намерили една малка стомничка с осветен зехтин, който можел да гори само един ден. Тогава станало чудото – светлината горяла в свещника цели осем дни, колкото били нужни, за да бъде приготвено ново, осветено масло. За това и до днес евреите честват героичния подвиг на освобождението от робството и разказват историята на чудото. Традиционният за празника поздрав е „Хаг Ханука Самеах!“.

- реклама -