Президентът връчи мандат за кабинет на Росен Желязков, той го върна изпълнен (Видео)

Президентът връчи първият мандат за кабинет на Росен Желязков като кандидат за премиер от ГЕРБ. Преди няколко минути най-голямата парламентарна група в 50-тото Народно събрание влезе в президентството.

Росен Желязков, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и Томислав Дончев дойдоха на „Дондуков“2, за да получат от президента Румен Радев първия проучвателен мандат за съставяне на правителство. Той се връчва на излъчения от политическата сила кандидат за министър-председател.

Лидерът на ГЕРБ заяви на президента, че техен кандидат за премиер е Росен Желязков. Самият Желязков представи пред президента структура и състав на правителството:

Премиер – Росен Желязков

Виципремиер – Томислав Доончев

Министър на финансите – Даниела Петкова

Министър на външните работи – Даниел Митов

Министър на вътрешните работи – Калин Стоянов

Министър на труда и социалната политика – Деница Сачева

Министър на отбраната – Атанас Запрянов

Министър на образованието – Даниел Вълчев

Министър на здравеопазването – Костадин Ангелов

Министър на културата – Любен Дилов

Министър на транспорта – Георги Гвоздейков

Министър на икономиката и индустрия – Теменежка Петкова

Министър на туризама – Евтим Милошев

Министър на спорта – Красен Кралев

Според Конституцията държавният глава, след консултации с парламентарните групи, възлага на кандидата за премиер, посочен от най-голямата по численост парламентарна група, да състави правителство.

Когато в седемдневен срок той не успее да предложи състав на Министерския съвет, държавният глава възлага това на посочен от втората по численост парламентарна група кандидат за министър-председател. Ако и в този случай не бъде предложен състав на Министерския съвет, президентът възлага на някоя следваща парламентарна група да посочи кандидат за министър-председател. Когато проучвателният мандат е приключил успешно, президентът предлага на Народното събрание да избере кандидата за министър-председател.

Вижте още:

- реклама -