Радев, НАТО, проекти, военна индустрия
сн. БГНЕС

Президентът в Брюксел: COVID-сертификатът не трябва да създава бариери и дискриминация

България ще настоява на днешното заседание на Европейския съвет за поносимост на мерките за  постигането на по-природосъобразна икономика в следващите години. Това съобщи президентът Румен Радев при пристигането си за участие в срещата на държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС в Брюксел.

„Рязкото нарастване на амбициите на Европейския съюз за драстично намаляване на емисиите на парникови газове с над 55% до 2030 г. поставя България в трудно положение. През миналия декември Съветът е приел тази обвързваща цел и Европейската комисия работи активно за амбициозен законодателен пакет. Затова ще настояваме да се отчитат спецификите на държавите“, коментира още държавният глава.

сн. БГНЕС

По неговите думи рязкото нарастване на целите на ЕС в тази област поставя България в трудно положение. „Възможностите на нашата страна за маневриране са изключително ограничени, затова ще настояваме да се отчитат спецификите на държавите„, добави той.

Държавният глава отбеляза нуждата от мерки в защита на конкурентоспособността и за осигуряване на социална поносимост на т. нар. „зелен преход“.

В дневния ред на втория ден от заседанието на Европейския съвет е и темата за създаването на европейски цифров сертификат за covid-19, като част от общите усилия за гарантиране свободата на движение на европейските граждани в условията на пандемия.

„Нуждаем се от стимули за възстановяване на работата на важни сектори в икономиката и особено на туризма“, посочи Румен Радев и добави, че въвеждането на този сертификат не трябва да създава нови бариери, нови задължения и не трябва по никакъв начин да въвежда дискриминация между европейските граждани.

Предстои страните-членки на ЕС да разгледат и механизъм за споделяне на ваксини от държави-членки на съюза към трети страни, като за България приоритетни са Западните Балкани с акцент върху Република Северна Македония.

- реклама -