Народно събрание, депутати, питания, контрол партии, избори, Екзакта Радев, Народно събрание
сн. БГНЕС

Президентът свиква първото заседание на 45-ото Народно събрание на 15 април

Президентът Румен Радев подписа указ, с който свиква на 15 април 2021 г., от 9.00 часа, новоизбраното 45-о Народно събрание на първо заседание.

Това съобщиха от президентството.

Очаква се утре, 14 април, указът да бъде обнародван в извънреден брой на Държавен вестник.

Първото заседание на новия парламент по традиция трябва да бъде открито от най-възрастния народен представител. Това ще бъде Мика Зайкова от „Има такъв народ“. Тя ще ръководи работата на Народното събрание до избирането на председател, а депутатите трябва да изработят и приемат процедурни правила за това още в четвъртък.

Решението на Централната избирателна комисия, с което бяха обявени мандатите и имената на народните представители беше публикувано днес в Държавен вестник. Коалицията ГЕРБ – СДС е със 75 мандата, „Има такъв народ“ с 51, а БСП с 43-ма депутати, ДПС с 30, „Демократична България“ с 27, а „Изправи се! Мутри вън!“ с 14.

Вчера Румен Радев обяви, че изчаква обнародването на решението на ЦИК, за да свика парламента. Той каза, че няма намерение да се бави с процедурата по конституирането на новото Народно събрание.

След първото заседание на новия парламент и сформирането на комисии би следвало да започнат консултации за съставяне на правителство. По Конституция Радев е длъжен да връчи мандат на най-добре представилата се партия – в случая ГЕРБ. Оттам вече обявиха, че са готови да предложат състав на кабинет. В случай, че не получат одобрението на мнозинството депутати, президентът трябва да връчи мандата на ПП „Има такъв народ“. Дали от партията на Слави Трифонов ще пожелаят да управляват и как ще се завърти парламентарната рулетка предстои да видим.

 

- реклама -