Президентът на Словакия назначи социалдемократа Петер Пелегрини за премиер

Президентът на Словакия Андрей Киска връчи на социалдемократа Петер Пелегрини указ, с който го назначава за министър-председател. След това започна церемония по назначаване на членовете на неговия кабинет

До 30 дни правителството на Пелегрини трябва да представи пред Националния съвет (парламента) програмата си и да получи вот на доверие.

Местни медии съобщават, че правителството може да поиска подкрепа от парламента още в петък. Прогнозите са, че поне 77 от общо 150 депутати ще гласуват „за”.

Променена е една трета от състава на досегашното правителство на Роберт Фицо, но численият му състав остава същият.

В правителството влизат социалдемократи, Словашката национална партия и партията на унгарското малцинство „Мост-Хид”.

Министър на външните работи остава социалдемократът Мирослав Лайчак.

Промените са в ресорите на останалите социалдемократи. Вътрешен министър става Томаш Друкер, а вицепремиер по инвестициите – Рихард Раши.

Роберт Фицо подаде оставка миналия четвъртък заради обществено-политическата криза, свързана с обвинения срещу социалдемократите във връзки с организираната престъпност. На мафията се приписват убийствата на разследващия журналист от сайта Aktuality.sk Ян Куциак и приятелката му. Куциак разкри корупция във високите етажи на властта, а в един от материалите му се споменават и двама помощници на Фицо.

- реклама -