Радев КСНС Близък Изток

Президентът след КСНС: Ескалация на кризата в Близкия Изток застрашава мира в глобален мащаб

КСНС обсъди ситуацията в района на Близкия Изток и произтичащите от това потенциални рискове и заплахи за България.

Това заяви президентът Румен Радев след заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност.

Участниците в съвета са се обединили около позицията, че ескалация на кризата застрашава мира не само в регионален, но и в глобален мащаб.

Съветът счита, че страните трябва да избягват всякакви действия, водещи към ескалация, като същевременно положат допълнителни усилия за провеждане на ефективен диалог и намиране на мирен изход от ситуацията с дипломатически средства.

С оглед на развитието на обстановката в Близкия изток, КСНС отправя следните препоръки:

  1. Да се поддържа национална позиция в контекста на усложнената среда на сигурност в Близкия изток с акцент върху необходимостта от деескалация на напрежението и разрешаване на кризата с използване на дипломатически средства. Позицията следва да бъде последователно отстоявана на всички нива в международен и съюзен формат.
  2. Службите за сигурност да осъществяват постоянен мониторинг на ситуацията и да анализират всички процеси с потенциал за генериране на рискове и заплахи за националната  сигурност.
  3. Министерството на външните работи да поддържа капацитет за постоянен контакт с българските граждани, намиращи се в зоните на напрежение, като при необходимост актуализира разработените препоръки за гарантиране на тяхната сигурност.
  4. Министерство на отбраната да предприеме необходимите мерки за осигуряване  безопасността на българските военнослужещи, участващи в мисии и операции зад граница.
  5. При промяна  на обстановката да се предприемат допълнителни мерки за защита на населението и обектите от критичната инфраструктура на страната.

На заседанието присъстваха министър-председателят и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, председателят на НС Цвета Караянчева, началникът на отбраната ген. Андрей Боцев, министърът на отбраната и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов, вътрешният министър Младен Маринов, финансовият министър Владислав Горанов, външният министър Екатерина Захариева, лидерите на БСП и ДПС Корнелия Нинова и Мустафа Карадайъ, директорът на ДАНС Димитър Георгиев и др.

- реклама -