Рамазан

Президентът събра патриарха и главния мюфтия на вечеря за Рамазан

“Вярвам, че всички заедно продължаваме една добра традиция, която има своето важно измерение, защото на държавно равнище потвърждаваме важен символ на уважение към българските мюсюлмани, защото те са уважавана и неразделна част от българското общество”. Това заяви президентът Румен Радев в началото на тържествената вечеря ифтар, която даде по случай началото на свещения за мюсюлманите месец Рамазан.

Патриарх Неофит на една маса с главния мюфтия

„Много години се е изграждало мирното съжителство между различните религии в нашата държава. В новата ни история етническата и религиозна принадлежност са фактори, които не разделят, а обогатяват и развиват многообразието на нашата идентичност“, заяви още Радев.

„Не от днес е българската традиция за шекер байрама мюсюлманите да гощават християните с баклава, а християните да носят козунаци и яйца на комшиите мюсюлмани. Тази традиция се е пренасяла през вековете и се е развивала с усилията на всички общности в България, с личния пример на достойни водачи, с ежедневните примери, които дават всички български граждани. За нас е важно да развиваме тези традиции, защото тук те имат своя дълбок смисъл. Нашите мюсюлмани не трябва да бъдат ученици на чужди мисионери, а напротив – могат да дават пример как се живее в мир, разбирателство и взаимно уважение с останалите общности. Нашият мирен модел трябва да се пренася за следващите поколения, защото ние продължаваме да утвърждаваме вековната мъдрост, че само с общи усилия можем да градим дом, в който децата ни да живеят в мир, разбирателство и уважение.“

От своя страна главният мюфтия в България Мустафа Хаджи, изказа в словото си благодарност към президента Румен Радев за това, че ги е събрал за почитане на свещения месец Рамазан. „Това е чест за мюсюлманите в България и целия български народ. В този свещен месец на една маса сме събрани различни религиозни общности”, каза той.

От мюфтийството доволни, че не сме дали последователи на Ислямска държава

Според Хаджи, заради вековното съжителство между хора от различни вероизповедания, омразата и конфликтите са чужди на българите. Тази вечер на една маса са президентът, патриархът и другите общности, което според него е знак за толерантност, а страната ни може да е добър пример за подражание.

Той се обърна към президента и заяви, че когато сме свидетели на физическо насилие и още по-парадоксално, когато религията се използва за политически цели и за оправдаване на извършването на насилие, мюсюлманите в България запазиха доброто отношение към хората с различно вероизповедание и лоялността си към родината. “Гордеем се, че с общи усилия не допуснахме участието на българи в ДАЕШ. Даваме си сметка, че всеки успех изисква още по-големи усилия, но също така сме твърдо уверени във възможностите на общността ни да се пребори с всички предизвикателства на нашето съвремие”, заяви Мустафа Хаджи.

- реклама -