Радев връчи третия мандат на БСП: Нинова обяви, че започват преговори утре (Видео)

Президентът връчи третия мандат на БСП. Той беше приет от депутата от председателя на ПГ на БСП Георги Свиленски.

„В изпълнение на Конституцията на Република България възлагам на БСП да посочи кандидат за министър-председател.

БСП успя да запази добрият тон в една сложна ситуация. Показахте, че можете да търсите консенсуса и да работите с останалите политически групи.

Вярвам, че ценностите, които обединяват хората от левицата – мир, солидарност, свобода,  са ценностите, които трябва да се ръководи всяко едно българско правителство“, обърна се държавният глава към Свиленски, който прие мандата.

 

„От името на ПГ на БСП искам да ви уверя, че ще положим всички усилия да съставим кабинет, който да работи за сигурността и благоденствието на българските граждани. Надявам се на отговорността на всички политически групи, които до сега заявиха загриженост да осигурим необходимата подкрепа за редовно правителство.

Още утре от БСП започнем разговори с „Продължаваме Промяната” за съставяне на кабинет. Това обяви Корнелия Нинова, след като от БСП получиха третия проучвателен мандат.

„Разбираме отговорността си и ще подходим разумно, спокойно и диалогично, за да гарантираме сигурност на хората и да съставим редовен кабинет”, каза тя.

Запитана дали вече имат предложение за премиер в евентуален кабинет, тя отговори: „Не, първото, което ще направим е да сложим програмата, която изработихме на масата на разговори. Тя е обединяващото между трите партии, но и е възможност за подновяване на досегашните отношения с партньорите ни”.

„Вероятно няма да бавим връщането на мандата, ако видим, че няма разбиране по програмата. И при най-малките знаци, че можем да постигнем такова, ще си оставим време”, посочи още Корнелия Нинова.

- реклама -