звание консултации демократичния
Снимка: БГНЕС

Президентът Радев: Виждам опит за политизация на армията

Преди повече от четвърт век ние деполитизирахме Българската армия. Виждам опити за връщане към обратния процес.

Това заяви пред журналисти във Варшава президентът Румен Радев в отговор на въпрос за предложените промени в Закона за отбраната и въоръжените сили, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Президентът предупреди, че съществува риск реализирането на тези промени да отслаби президентската институция.

„Ако Комисията по отбрана и парламентът като цяло желаят да имат по-голямо влияние и авторитет върху Българската армия, нека го правят с приемане на адекватни закони, които да работят за Въоръжените сили и за военнослужещите, а не със силово привикване и препитване на кандидатите, номинирани за генерали“, каза Радев.

Помолен да коментира констатациите в доклад на Сметната палата, според които Инициативният комитет, издигнал кандидатурата му, е набрал повече средства след края на предизборната кампания и има неразплатени задължения към доставчици, Румен Радев заяви: „Има празнота в законодателството, която не регламентира точно тези процеси около изборите и след тях.“

По думите на държавния глава е необходимо да бъдат поставени в равни условия партиите и инициативните комитети по отношение на сроковете и воденето на предизборна кампания.

В отговор на въпрос за очакванията на президента към работата на новата парламентарна комисия за проучване на избора на нов боен самолет, Радев изрази надежда процесът за модернизация на Въоръжените сили да не бъде възпрепятстван.

„Все още не съм наясно как ще работи тази комисия и какви механизми и методика ще използва. Нека заработят и да видим какъв ще бъде техният подход. Надявам се тази комисия да не бъде спирачка за проектите за модернизиране на Българската армия“, призова Радев.

Президентът представи целите на проведения днес във Варшава форум инициатива „Три морета“, а именно държавите, разположени между трите морета – Адриатическо, Балтийско и Черно, по-бързо да настигат Западна Европа от гледна точка на икономическото развитие, стандарта на живот и инфраструктура.

Във Варшава Румен Радев се обяви за диверсификация в сферата на енергетиката и либерализиране на пазарите на държавите членки на Европейския съюз. „Диверсификация – това означава по-добри цени и възможност наистина да избираме – дали искаме доставки на енергия от изток, север или юг и в зависимост от условията, стабилността на доставките и цената им“, каза още президентът.

„Балканският маршрут не бива да остава в сянката на Средиземноморския. България е особено застрашена от миграционната криза, защото се намира на първа линия“.

Това заяви по-късно Радев на среща във Варшава с унгарския си колега президента Янош Адер във Варшава, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Предизвикателствата, свързани с миграционната криза и необходимостта от ефективна обща европейска политика в тази сфера, бяха водещ акцент по време на разговора на двамата държавници.

Унгария е близък приятел и важен партньор на България, като двете страни успяха да изградят отлично сътрудничество във всички сфери на двустранните си отношения, а също и по линия на дневния ред на Европейския съюз.

Унгарският президент потвърди пред българския държавен глава подкрепата на Унгария за присъединяването на страната ни към Шенгенското пространство. „България полага последователни усилия за стриктен контрол и защита на външните граници на ЕС“, подчерта Радев.

- реклама -