Радев, избори, гласуване

Президентът Радев упражни правото си на глас, призова българите да гласуват

Президентът гласува в столичната Професионална гимназия по транспорт „Макгахан“.

Румен Радев гласува машинно.

Гласувах срещу разпада на държавността, беззаконието и корупцията. Макар и трудно, българите вземаме бъдещето си в свои ръце и тези избори ще се стъпка на завръщането към нормалността, заяви Радев след вота си.

Призова всички българи да гласуват, иначе историята ще ни изпрати на поправителен по демокрация. От много време гласувам в тази секция и за първи път виждам такава активност, коментира Радев.

Това не беше класическа кампания, искахме да видим повече сблъсък на идеи, визии и виждане на партиите как да се развива България оттук-нататък, коментира Радев.

Радев за първи път коментира шпионския скандал за изнасянето на информация към Русия от български военни.

Ако съдът потвърди масовия пробив в персоналната сигурност, това означава, че имаме дълбок вътрешен проблем, който компрометира не само националната сигурност, но и тази на съюзниците, и злепоставя тежко България. Затова, вместо самохвалства, трябва да имаме отговори на тежки въпроси – защо високопоставени служители в НС и МО, чиито проверки и допуск са издадени от служби, пряко подчинени на премиера, предават националната ни сигурност, попита Радев. Защо се пренебрегва фактът, че организацията и контролът на политиката за защита на класифицираната информация се осъществява от МС, попита той. Затова очаквал не само пълно разследване, но и задълбочен анализ на причините, които водят до такова състояние на националната ни сигурност и най-вече ефективни мерки за нейното укрепване.

Затова следващото правителство го очаква много работа, за да възстанови държавността след управлението на сегашния премиер, допълни държавният глава.

Указ за отделянето на Обзор от Несебър и превръщането му в самостоятелна община може да има едва след преброяването наесен, обясни Радев.

Моето решение трябва да бде съобразно закона. Предложението, което отправи към мен МС влиза в противоречие със закона за преброяване на населението, според който от предварителния обход до завършване на преброяването не може да има административно-териториални промени, обясни президентът. Това повелява законът, въпреки това МС предложи да издам указ, но такъв е възможен когато приключи преброяването през септември, допълни той.

 

- реклама -