Копривщица, статут, решение общински съвет Радев

Президентът Радев: Призовавам незабавно да се ревизира или спре решението за промяна на статута на Копривщица

Копривщица не принадлежи на неколцина общинари. Копривщица принадлежи на България. Копривщица е България.

Това написа държавният глава Румен Радев във Фейсбук по повод решението на Общинския съвет в Копривщица да се премахне статута на града като архитектурно-исторически резерват.
„Затова призовавам всички, от които това зависи, незабавно да ревизират или спрат решението на Общинския съвет за промяна в статута на града-музей.
Всеки компромис в случая ще е покушение срещу националната памет и културното наследство на България„, пише още президентът Румен Радев.

Няма да се премахне статутът на Копривщица като архитектурно-исторически резерват. Това каза кметът на Копривщица Генчо Герданов в интервю за Агенция „Фокус“ във връзка с решението на Общинския съвет.

Той бе категоричен, че Копривщица ще остане такава – автентична, модерна и чиста. „Така ще бъде предадена за бъдните поколения“, каза Генчо Герданов. По думите му Копривщица е град – музей от 1952 г., след това 1971 г. е обявена за исторически и архитектурен резерват. „Тук се касае да отпадне като дефиниция. Искам да се пояснява много сериозно, защото навлязохме в много сериозни спорове на местно ниво. Аз атакувам решението – да не отпада дефиницията, че Копривщица е архитектурен и исторически резерват“, коментира кметът на града.

По думите му тя отдавна се е превърнала в символ на архитектурата на Възраждането. „Ние ще направим всичко възможно да я съхраним“, заяви още Генчо Герданов.

Междумременно в интернет се появи и петиция срещу промяната на статута на Копривщица.

Автортът – Жана Караиванова пише следното: „Намирам за невъзможно да останем пасивни пред опита Копривщица да бъде поругана и малкотокоето може да я съхрани – а именно статута на архитектурен резерват, да й бъде отнето“.

Петицията можете да видите тук

Бизнес или история?

На 17 март Общинският съвет в Копривщица приема да отпадне статута на града като архитектурно-исторически резерват. Подобна промяна ще даде право в града да се строят нови сгради и съоръжения. Идеята е обсъждана неколкократно от 2016 г. насам.

Коприщица е първият, а и единственият град-музей у нас. Още през 1952 г. Министерският съвет взима решението. Години по-късно са приети и специалните правила за строителство в града, за да се запази автентичният външен вид на града.

Местни бизнесмени обаче искат по-високи сгради, промишлена зона, ски писта, мотописта и т.н. с аргумента, че така града ще има възможност да се развива.

На 21 февруари ЮНЕСКО включи Националния събор на българското народно творчество в Копривщица в списъка за световно нематериално културно наследство. Една от причините е именно запазеният исторически дух на града. Решението на Общинския съвет ще стане валидно, ако Общият устройствен план на града влезе в сила в новия му формат. Предстои обсъждането на проекта в експертния съвет на МРРБ.
- реклама -