Президентът Радев под карантина, прави си експресен тест за коронавирус на летището

Президентът Румен Радев прави експресен тест за коронавирус на летището, при завръщането си у нас. Това съобщи здравният министър.

Днес стана ясно, че държавния глава в петък е бил контактен с генерал Димитър Петров, който е с положителна проба на COVID-19.

Към президента ще бъдат приложени нормативни уредби, каквито съм към момента. В петък той е бил в контакт с ген. Димитър Петров, а на 18-ти генералът е дал позитивен резултат на тест за коронавирус. Знаем, че президентът е бил уведомен от началника на отбраната адмирал Евтим Евтимов, че ген. Петров е заразен. Какво се е случило оттам нататък… мерките са еднакви за всички. С пристигането си в България той се счита за контактно лице, ще бъде поставен под карантина, ще му бъде предложен PCR тест на летището и докато излязат резултатите, ще е под карантина. На екипажа ще им бъде предложен PCR тест на място на летището, да се наблюдават, ако имат симптоми, да уведомят личния си лекар или РЗИ, обясни министърът. Днес директорът на РЗИ-София е уведомен, че президентът е бил контактен на положителен с PCR тест, уточни той.

По-рано от прессекретариата на президента заявиха, че „Румен Радев няма контакт с лице с установен към конкретния момент положителен резултат от тест за коронавирус“.

 

- реклама -