Радев

Президентът Радев: Нямаме интерес от милитаризация на Черно море

Рискът от ескалация на конфликта между Русия и Украйна е реален, но Европа в никакъв случай не трябва да става заложник на украинската вътрешна политика и амбиции.

Затова е важно да разберем, че ние нямаме интерес от милитаризация на Черно море, което пряко ще рефлектира върху България

Това заяви президентът Румен Радев в Стара Загора, където е на посещение днес.

„Затова се надявам този конфликт да приключи възможно най-бързо. Обикновени моряци не трябва да плащат цената на политическото противопоставяне. Всички страни трябва да се придържат към нормите на международното право и да не нарушават законните граници“, добави Радев.

За срещата му със синдикатите днес държавния глава каза, че напълно споделя тревогата на миньорите от „Марица-изток“.

„Хубавото в случая е, че със синдикатите и с правителството сме на едно мнение. Парижкото споразумение трябва да се изпълнява, но без завишаване на цели. Това е моята позиция, тя е отдавна известна. Такава беше позицията и на служебното правителство. България трябва да съхрани работните места на нашите миньори, но и трябва да чуем ясна политика и ангажимент, стратегическа перспектива на нашето правителство към съхраняване на тези работни места на миньорите, но и към гарантиране на тяхната трудова заетост в една по-далечна перспектива. Затова аз имам въпроси и към синдикатите, и към правителството и се надявам да ги разискваме днес“, подчерта президентът.

- реклама -