Радев Деня на народните будители национален флаг

Президентът Радев: Непокорството на мислещия човек е изпитание за неговото битие

Непокорството на мислещия човек е изпитание за неговото битие, но и дар за сънародниците и родината му. За будителството като уникална българска духовна категория няма времеви, пространствени и социални рамки.

Това каза президентът Румен Радев по повод Деня на народните будители.

В Деня на народните будители пред сградата на президентската институция се проведе традиционната церемония по издигане на националния флаг.

Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили прие почетния строй на Националната гвардейска част.

Държавният глава заяви, че и в миналото, и днес будители са свободните и просветените личности, които със слово, със знание, с талант, с доблест и отдаденост отстояват българщината, гледат смело в бъдещето и бунят духовете, предаде БГНЕС.

След церемонията пред сградата на институцията, Радев проведе среща с ръководители на културни институции, общественици и дейци в областта на науката, образованието, културата и изкуството.

До 16.30 часа днес президентската институция е отворена за гражданите. Посетителите имат възможност да разгледат Гербовата зала на „Дондуков“ 2, кабинетите на президента и на вицепрезидента Илияна Йотова, Огледалната зала и президентската библиотека.

Специален акцент в празничния ден е експонираният в Гербовата зала първи препис на „История славянобългарска“, направен от Софроний Врачански само три години след завършването на оригинала от Паисий Хилендарски през 1762 г.

„За младите хора е особено важно да разберат същината на днешния празник и да знаят, че постиженията на просветителския и на свободолюбивия дух са в основата на нашата памет и държавност. Да помнят, че образованите и почтените личности движат света напред, защото непокорството на мислещия човек е изпитание за неговото битие, но и дар за сънародниците и Родината му”, каза държавният глава.

- реклама -