Радев
сн. БГНЕС

Президентът Радев: Надявам се да имаме редовно правителство

Надявам се това допълнително време да бъде инвестирано в диалог, в съгласие, така че да намерим консенсуса и да имаме редовно с широка парламентарна подкрепа правителство, обединено около ясни принципи и приоритети. Това заяви президентът Радев по време на инициативата „Да засадим дърво, да възродим българската гора“.

Според държавния глава трябва да се намери баланса между необходимите промени, които да се случат при едни нови промени в законите, и съставяне на правителство.

Румен Радев каза, че най-скоро време ще стане ясно кога ще връчи мандата на партията на Слави Трифонов. Но, подчерта, че още е рано да се мисли или говори за служебно правителство

„Трябва ясно да заявим нашите очаквания да бъде съставено редовно правителство“, каза президентът.

сн. БГНЕС

Президентът Радев не отговори на въпроса – коя  политическа партия ще получи третия мандат, ако и от „Има такъв народ” не успеят да направят правителство.

сн. БГНЕС

На въпрос дали нови избори ще произведат по-стабилна ситуация, държавният глава заяви, че не може да каже и че зависи какво ще се случи от тези мандати. Той заяви, че не може да каже дали се задават скоро предсрочни парламентарни избори.

„Време е парламентарно представените партии да дадат знак, че са намерили общия диалог, който да ги обедини. Пак казвам около ясни, принципи, приоритети, ясна ценностна рамка. Една безпринципна коалиция може да задълбочи кризата от друга страна“, каза още Румен Радев.

Той коментира и шпионските скандали.

Време е българското правителство да осъзнае своята отговорност по тези скандали. Имаме дълбок пробив в персоналната сигурност. Представете си пет служители на високо ниво: служба „Военно разузнаване“, Министерство на отбраната, българския парламент., които са въвлечени в тези скандали. Тук има отговорност на службите и органите, които са на пряко подчинение на Министерския съвет и лично на министър-председателя, те дават допуск до класифицирана информация, те подновяват този допуск и тук трябва да се търси сериозна отговорност. Трябва да има задълбочен анализ, аз съм изискал такъв“, допълни още президентът.

- реклама -