Путин

Президентът Радев на среща с Путин в Сочи днес

Във втория ден от визитата си в Русия, президентът Румен Радев ще разговаря с руския си колега Владимир Путин в лятната му резиденция в Сочи.

Двамата държавни глави ще проведат среща, след което ще ръководят пленарните разговори на двете официални делегации.

Румен Радев и Владимир Путин ще направят съвместни изявления за представителите на медиите.

Очаква се Радев отново да покани Путин в България

„Имаме принципна договореност с президента на Руската федерация за посещението му в България през 2018 година, когато отбелязваме заедно 140 години от края на Руско-турската война и нашето освобождение. Но преди президентските избори господин Путин, разбира се, не можеше да определи конкретна дата. В Сочи аз ще подновя поканата си“, заяви Радев в интервю, публикувано в понеделник във вестник „Коммерсант“.

Радев изразява увереност, че „такава визита в близко време ще създаде благоприятни условия за задълбочаване и разширяване на двустранното сътрудничество“.

Вчера държавния глава се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев.

ТАСС: Путин и Радев обсъждат бъдещето на руско-българското сътрудничество

Според агенция ТАСС се планира да бъдат обсъдени перспективите на руско-българското сътрудничество в различни сфери и да бъдат разменени мнения по актуални международни и регионални въпроси.

След намаляването на стокообмена през 2013-2015 г. от 5 милиарда до 2,1 милиарда долара през последните години този показател отново започна да расте, отбелязва ТАСС. В края на 2017 г. той достигна 3,4 милиарда долара. През януари-март 2018 г. стокообменът е достигнал 882,3 милиона долара, което е с почти 8% по-малко, отколкото за същия период на миналата година.

По данни на Централната банка на Русия, на 1 октомври 2017 г. сумата на преки натрупани български инвестиции в Русия достига 87 милиона долара, обемът на преките руски натрупани инвестиции в България – 3,3 милиарда долара.

Най-големият руски инвеститор в България – „Лукойл“, е вложил в икономиката на страната 2,8 милиарда долара. Според експертните оценки, размерът на инвестициите на руски граждани в българска недвижимост достига около 5 милиарда долара.

По данни на Регистрационната агенция към министерството на правосъдието на България руските граждани в България официално притежават 74 хиляди недвижими обекта.

През 2017 г. България е посетена от 560 хиляди руски туристи.

- реклама -