Радев Българската армия модернизация

Президентът Радев: Модернизацията на Българската армия не означава само придобиване на нови бойни платформи

Модернизацията на Българската армия не означава само придобиване на нови бойни платформи.

Това е задължително, но изключително важно е и повишаването на социалния статус на военнослужещите и цивилните служители за решаване на проблемите с некомплекта и гарантиране на способностите, от които имаме нужда.

Това заяви държавният глава Румен Радев при откриването на тържественото събрание във Военна академия „Георги Стойков Раковски“ по повод предстоящия празник на Сухопътни войски – 19 ноември.

Президентът посочи, че българското общество очаква да има модерна и боеспособна армия, която да му дава чувството за сигурност и с която да се гордее и благодари на ветераните, командирите и воините за техния професионализъм, мотивираност и висок дух. Въпреки многобройните проблеми и предизвикателства, българските Сухопътни войски отстояват с чест своите задължения и участват активно в множество учения, в операции по поддържане на мира, поддържат съществуващите и изграждат нови бойни способности, участват активно в помощ на населението в бедствия, аварии и катастрофи и в охраната на държавната граница, подчерта Румен Радев.

„Знам, че има натрупан песимизъм, но все пак трябва да гледаме с отворени очи на това, което става около нас“, заяви държавният глава.

Президентът открои взетото решение от  НАТО за повишаване на процента от брутния вътрешен продукт за отбрана на всички държави-членки и ангажимента, поет от България да участва активно в засилващата се европейска отбрана, което неминуемо ще доведе до позитивни и дългоочаквани решения и за българските Сухопътни войски. „Макар и бавно, макар и не с темповете, които очакваме, но твърдо ще има повишаване през годините на бюджета за отбрана“, заяви Румен Радев.

 

Държавният глава посочи също така, че през последните десетилетия, в резултат на недалновидна политика, на недостатъчно финансиране, в Сухопътни войски са се развили и много проблеми – тревожно висок процент на некомплект и тенденция за напускане на Въоръжените сили, нисък социален статус и заплащане, които не съответстват на степента на риска, на отговорността и на трудността на задачите, които се решават. „На всички е ясно, че трупаните с десетилетия проблеми няма да бъдат решени изведнъж с магическа пръчка нито за една година, нито с един бюджет“, подчерта още в изказването си на тържественото събрание президентът Румен Радев.

 

- реклама -