Президентът Радев: Културата в днешния напрегнат свят трябва да сближава народите

Творците задават високия хоризонт и придвижват напред стремежа да върнем на водеща позиция в съвременния свят хуманистичните идеали и духовните ценности. Близостта на взаимоотношенията между държавите и народите се основава не само на политическите контакти и договори, а зависи и от личностите на големия творчески дух и култура.

Това заяви държавният глава Румен Радев на церемонията по връчване на орден „Св. Св. Кирил и Методий“ на художествения ръководител и директор на Мариинския театър на Санкт Петербург Валерий Гергиев на „Дондуков“ 2.

Държавното отличие беше връчено в знак на признание за големите заслуги на Валерий Гергиев в областта на културата и изкуството и за приноса му за укрепване на културните връзки между Република България и Руската федерация.

„Маестро Гергиев е мащабна фигура за световната музикална сцена. Четвърт век с неподражаема виртуозност и артистичност дирижира оркестъра на Мариинския театър. Работи с най-прочутите филхармонични оркестри в света. Има творческо сътрудничество с най-престижните световни оперни театри”, заяви президентът и подчерта, че критиката определя Валерий Гергиев като най-търсения диригент в света.

„Като приятел на България бих желал да продължа да изпълнявам своята мисия – да развивам културните отношения между нашите страни. Смятам, че бихме могли сериозно да допринесем за тази кауза, като поканим големи български театри и оркестри в Русия“, заяви по време на церемонията Валерий Гергиев и призова за повече общи каузи, които да стимулират творческия дух у младите поколения в двете държави.

- реклама -