Шипка
сн. БГНЕС

Президентът Радев: 143 години България цяла гледа Шипка с преклонение

143 години България цяла гледа Шипка с преклонение. Това каза президентът Румен Радев в словото си пред Паметника на свободата на връх Шипка по повод 143 години от Шипченската епопея.

Преди това държавния глава изкачи всичките над 800 стъпала към монумента.

„ И днес изкачихте този връх, за да докажете, че достойнството стои по-високо от страха и забраните. Родината възкръсна на картата на Европа, благодарение на победата на Русия над Османската империя. Именно тук на августовския зной на 1877 г. нашите опълченци доказаха, че народът ни заслужава свободата си“, посочи президентът.

Радев

 

„Опълченците воюваха и умираха, за да докажат, че народът ни е достоен за свободата. 5 века не изтриха самочувствието на опълченците – тези достойни българи, и те не чакаха да чуят какво мислеха Великите сили за свободата на българска, нито разчитаха на тях. Те не се надяваха на никакви привилегии и облаги, а някои доживяха дните си в мизерия“, посочи Радев.

По думите му, вековете на робството не са успели да угасят вярата на народа ни, че е възможна свободна и справедлива България.

„Нашите опълченци не се криха зад гърба на могъщата армия на Цар Освободител в очакване тя да донесе тяхната свобода. По тези скали и урви те воюваха и умираха, отдавайки живота си, но никога не се предадоха. Воюваха и умираха, за да докажат, че народът ни е достоен за свободата и платиха с живота си за тази свобода“, каза още президентът.

сн. БГНЕС

„Шепата спартанци, които ще отрежат пътя на аскера към Северна България, са наши сънародници от Русия, днешна Украйна и Молдова, от Румъния и Сърбия. Хъшове, бежанци от въстанията и емигранти от поробена България. Някои дори не са виждали Родината, за която ще дадат живота си. Тези бойци за свобода не се питаха дали има смисъл да се борят. Те не убеждаваха едни други, че всяко усилие е обречено, както често правим днес. Тях не ги блазнеше удобството да бъдат зрители на националната история, да изчакат събитията, да четат вестници и да спорят в кръчми и кафенета. 5 века не изтриха тяхното самочувствие на достойни българи“, допълни той.

„С този несломим дух, с тази вяра в собствените сили и с това единение в делото опълченци и възрожденци възкресиха Отечеството. С този дух, вяра и обединение ще успеем и всички ние, техните потомци, които днес се борим за една свободна и справедлива България. Поклон пред героите! Да живее България!“, завърши Радев.

- реклама -