Teach for all

Президентът с призив за позитивна кампания и достойно поведение

На старта на предизборната кампания президентът отправи призив за достойно поведение и дебат по същество за реалните проблеми на гражданите.

„Президентската институция натрупа опит и авторитет за четвърт век съществуване, за което принос има всеки един от демократично избраните президенти, но преди всичко гражданите, които им дадоха своето доверие и подкрепа. Нека пазим този авторитет, защото заемащите поста се сменят, но институцията остава. Призовавам кандидат-президентите да проведат такава кампания, която да допринесе за съхраняване и надграждане авторитета на президентската институция. Вярвам, че достойното поведение ще бъде оценено от гражданите”.

В словото си Плевнелиев подчерта, че предстоят изпитания и затова трябва да се търсят работещи решения.

„Българският народ няма нужда, нито от поредната доза политически нападки, нито от войнстващия популизъм, с който някои политици се опитват да привличат гласове. Проблемите са реални и видими за всички. Това е възможност за кандидат-президентите да покажат своята визия за решаването им. Предстоят трудности и изпитания, трябва да бъдем подготвени за тях. Затова е толкова важно политическото лидерство – да отстояваш уверено своите позиции, да се водиш от ценностите, убежденията и обещанията, заради които си избран”.

По думите му гражданите не очакват на всеки 5 години всичко в държавата да започва отначало.

„Безпринципното противопоставяне няма да ни донесе нищо добро. Именно затова през моя мандат работих за приемственост. Продължих и надградих много от инициативите на предишните президенти, като стартирах и нови такива. Вярвам, че доброто трябва да се отстоява, съхранява и развива”.

Държавният глава посочи, че всеки един от кандидатите за президент трябва да демонстрира кои са ценностите, които изповядва, кои са стратегическите приоритети, които ще развие, и в каква посока ще движи страната.

„Във време на рекорден брой кризи, външната политика на България не бива да залита в една или друга посока, а да бъде принципна и балансирана. Надявам се всички кандидат-президенти да споделят позицията, че решението за България е в интеграцията с прогресивното човечество и в общността на демократичните държави“.

Решението е в повече, а не по-малко демокрация, категоричен е Плевнелиев.

„Демокрацията е върховенство на закона, а не на интересите. Демокрацията е силни институции, не силни лидери. Демокрацията е независимост на властите и баланс между тях, а не зависими политици и безлични институции. Имаме още много път да извървим, за да постигнем националния идеал за „чиста и свята република“, чийто съвременен прочит е демокрация от европейски тип и социално-отговорна, а не олигархична икономика. Кандидат-президентите трябва да ни убедят, че няма да спрем по средата на пътя, да загубим посоката и вече извоювани демократични постижения“.

По отношение на референдума Росен Плевнелиев обясни:

„Гордея се, че като президентът дадох път на пряката демокрация в страната, с инициирания от мен на два пъти референдум и с проведените две и предстоящо трето национално допитване в моя мандат. Вярвам че пряката демокрация е онзи инструмент, който може да приобщи гражданите към политиката, като бъдат съпричастни с взимането на решения по важни за страната въпроси. Искам ясно да заявя, че референдумът не е панацея за всеки проблем и не бива да се използва популистки и по теми противоречащи на Конституцията“.

Плевнелиев пожелава успех на всички кандидати за президент и вицепрезидент.

- реклама -