Левски

Президентът пред паметника на Левски: Неговите портрети висят в много кабинети като икони в запусната черква

В бляновете си великият карловец искаше да вижда как хората избират свободно своите управници, а днес това им право е обект на посегателство.

Това заяви президента Румен Радев по време на възпоменателната церемония по повод 146 години от обесването на Апостола на свободата пред паметника му в столицата.

Левски„Тук преди 146 години бе обесен Васил Левски. Близо век и половина на тази дата ние се явяваме на символичен рапорт за да му кажем какво става с неговата и с нашата България, с чистата и свята република. От Дякона не ни останаха много записани думи. Но и те са достатъчни, за да разберем какво мисли той за нашето време. В републиката, пише Апостолът, „всекиму ще се държи сметка за делата“. Така ли е днес? „Работим изцяло български и не искаме да се водим по никого извън Българско“, заявява Левски. Но така ли е днес?, запита още риторично в словото си държавния глава.

Потретите на Левски висят в много кабинети като икони в запусната черква

„Но вярата в родината и волята за истина и право са по-силни от всяко униние. С тях един дякон събуди цял народ и го поведе към свободата. Научи ни, че не само времето нас обръща, но и ние него обръщаме. Показа ни, че дори робът може да е свободен, както може и свободният да погуби свободата си, защото това е въпрос на избор. Въпрос на борба. В тази борба Левски загуби себе си, но спечели за цял народ. Днес най-добрата почит към Апостола не са венците, а съзнанието, че не думи трябват, а дела. Че съдбата ни не е в ръцете на неколцина, а в нашите дружни усилия“, заключи Румен Радев.

- реклама -