Президентът на посещение в Словения

Президентът Росен Плевнелиев заминава на официално посещение в Словения по покана на президента на страната Борут Пахор.

Двамата държавни глави ще обсъдят редица актуални въпроси, сред които:

  • миграционната вълна
  • ситуацията в Турция
  • борбата с тероризма
  • как излизането на Великобритания ще се отрази на ЕС.

Президентите на България и Словения ще обменят позиции относно перспективите на държавите от Западните Балкани за интеграция в ЕС и НАТО.

Сред акцентите в разговорите на българския президент в Любляна ще бъдат актуални въпроси от регионалния, европейския и международен дневен ред, както и сътрудничеството в рамките на Европейския съюз, двустранните търговско-икономически отношения, инвестициите, културата и образованието.

Освен разговорите на държавния глава със словенския президент Борут Пахор, са планирани и срещи с министър-председателя Мирослав Церар, с ръководството на Държавния сабор (Парламента) Матяж Немец и с кмета на словенската столица Зоран Янкович, както и посещение във високотехнологичния институт „Йожеф Стефан“.

По време на официалната си визита в Словения президентът Росен Плевнелиев ще бъде удостоен с „Орден за изключителни заслуги“ за приноса му за мирното, демократично и европейско развитие на държавите от региона.

- реклама -