Плевнелиев

Президентът получи най-висшето държавно отличие на Германия

Президентът Росен Плевнелиев беше удостоен с най-висшето държавно отличие на Германия за приноса му за издигане на двустранното сътрудничество на най-високо ниво и за засилване на дружбата между двата народа. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Отличието е „Особена степен на Големия кръст на Ордена за заслуги на Федерална република Германия“.

„Приемам това най-високо отличие на Федерална република Германия като признание за положените усилия за утвърждаване на европейските и демократични ценности в България и в региона на Югоизточна Европа“, заяви президентът Плевнелиев.

Държавният глава подчерта, че приема висшето отличие и като признание за отстояваната принципна позиция в подкрепа на върховенството на закона и международния правов ред и за утвърждаването на проевропейските политики в България и нашия регион.

Плевнелиев

Орденът е основан през 1951 г. от първия германски президент след Втората световна война, Теодор Хойс, и сред неговите носители са кралицата на Обединеното кралство Елизабет II, императорът на Япония Акихито, кралят на Испания Хуан Карлос I (1975-2014 г.), президентът на Република Полша Лех Валенса (1990-1995 г.) и други европейски и световни държавници.

Плевнелиев

Росен Плевнелиев посрещна германския си колега Йоахим Гаук, който е на официално посещение у нас. Двамата президенти проведоха среща „на четири очи“ на „Дондуков“ 2, по време на която бяха разменени висшите държавни отличия. Германският президент Йоахим Гаук беше удостоен с орден „Стара планина“ с лента.

- реклама -