Турски поток

Президентът подкрепи правителството за директна тръба от Турски поток към България

Президентът Румен Радев подкрепя позицията на българското правителство, че тръбите от „Турски поток“ трябва да идват директно в България, защото това ще гарантира енергийната сигурност на страната и по-ниските цени на енергоресурсите.

Вчера премиера Борисов обяви, че чакаме отговор на писмо до ЕК, в което да получим разрешение газопровода да има разклон към нашата територия.

Държавният глава се срещна с посланиците на България в чужбина

Пред тях президентът посочи, че основната задача пред страната ни през следващата година е успешното провеждане на председателството на Съвета на ЕС, но това не е единствената ни задача. „Българската дипломация има непреходна роля да бъде гарант за просперитета на българския народ”, каза той.

Радев определи САЩ като стратегически съюзник на България и се обяви за задълбочаване на сътрудничеството с Вашингтон в областта на сигурността, борбата с тероризма, диверсификацията на енергийните източници.

Румен Радев се обяви също така за диалог между Русия и Европейския съюз. „Трябва да престанем да говорим за Русия, а да започнем да говорим с нея. Трябва да имаме диалог Русия-ЕС, за да имаме прагматични решения”, заяви президентът.

- реклама -