президентството консултации класифицирана информация шеф кабинет президент Антон Тодоров сигнал прокуатура Радев Тръмп писмо съболезнования Радев катастрофа КСНС комисия преименуване летище София, Жельо Желев президент, Радев, ЗУЧК,дивото къмпингуване

Президентът отказа да преименува Летище „София“ на името на Жельо Желев

Летище София да не бъде преименувано на “Желю Желев”.

Това е решението на Комисията по наименуване на обекти с национално значение и населени места към президента Румен Радев.

Членовете ѝ са гласували единодушно да не подкрепят предложението на инициативния комитет за отдаване на почит и увековечаване на паметта на д-р Желю Желев, става ясно от отчета за работата на комисията през 2018 г.

Комисията единодушно прие решение предложението да не бъде подкрепено. Мотивите на членовете на комисията са следните:
  • Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС ) е принципал на „Летище София“ ЕАД, което е и най-голямото международно летище на територията на нашата страна. Това обстоятелство налага инициаторите на предложението да се обърнат за становище относно смяната на името на летище София към МТИТС, както и към Столична община;
  • През последните години в публичното пространство е имало различни инициативи за именуване на летището в т.ч. и предложения до Комисията по наименуване на обекти с национално значение и населени места към Президента на Р България, които обаче не са довели до обществен дебат и съгласувателни процедури.

Комисията отказа да преименува и площад „Александър Невски“ и прехвърли решението към Столичния общински съвет.

 

- реклама -