протест

Президентът отива в районите на евтаназията, животновъди излизат на протест пред Министерски съвет

Президентът Румен Радев ще бъде днес в Странджа, където бяха евтаназирани заради чума животни от няколко села в община Болярово.

От прессекретариата на държавния глава съобщиха, че формалният повод е откриването в на паметник по повод 181-та годишнина от рождението на Апостола Васил Левски. Държавният глава ще обсъди проблема, предприетите мерки по ликвидиране на заразата и възникналото напрежение сред хората на среща с кмета на общината Христо Христов.

Чакат над 5 хиляди животновъди на протеста пред правителството

Освен срещу масовата евтанация, овцевъдите и козевъдите ще протестират в столицата с искане за държавна помощ от най-малко 20 лева на животно, която да компенсира загубите в бранша по време на действието на отменената от съда Наредба 3 за директните плащания. Те настояват компенсацията по тази наредба за колегите им от районите под карантина, заради чумата по дребните преживни животни в Ямболско и Бургаско, да е в размер на 40 лева на животно.

От там настояват за обезщетения по пазарни цени за принудително умъртвените животни поради чумата, както и 300лв. за овце-майки, кози-майки под селекционен контрол и 200лв за овце-майки, кози-майки извън селекционен контрол; 1000 лв. на коч и пръч под селекционен контрол и 700 лв. на брой за кочове и пръчове извън селекционен контрол, както и допълнително заплащане по 6 лв. на кг. живо тегло за агнета и ярета.

Овцевъдите и козевъдите се обявиха и за оставките на длъжностните лица довели сектора им до тежката криза, а именно заместник- министър д-р Цветан Димитров, Бойко Синапов, ресорен съветник на министъра на МЗХГ, Георги Праматаров, Директор на дирекция „Директни плащания и идентификация на земеделските парцели” и д-р Златка Възелова, директор на дирекция „Животновъдство” в МЗХГ.

- реклама -