Президент

Президентът от Париж: Ако в света продължат конфронтациите, неизбежно ще се стигне до създаване на армия на ЕС

Ако в света продължава да има непредсказуемост и конфронтация, неизбежно ще се стигне и до създаване на пълноценни европейски сили за отбрана

Това заяви от Париж държавния глава Румен Радев, помолен от медии да коментира идеята за създаване на обща европейска армия. По рано тази седмица неговия домакин Макрон, заяви че Европа се нуждае от истинска армия, за да намали зависимостта си от САЩ в отбраната и за да гарантира своята сигурност.

Темата обтегна отношенията между Тръмп и френския президент

Изпълнението на поетите ангажименти за отделяне на адекватни средства за изграждане на отбранителни способности от европейските държави-членки в НАТО не може да бъде решен изведнъж, посочи още Румен Радев и добави, че очаква дебатът по темата да продължи.

„Когато въпросът се постави остро на срещата на върха на НАТО в Брюксел тази година аз изразих ясна позиция, че от една страна – да, европейските държави трябва да отделят повече средства за сигурност, но от друга страна НАТО не е борса, на която можеш да си купиш сигурност. НАТО е съюз на суверенни държави, обединени от общи цели и ценности, така че сигурността не се измерва просто в пари. Тя има много други компоненти“, добави президентът.

Той е в Париж по покана на президента Еманюел Макрон за участие в Парижкия форум за мир и отбелязването на 100 години от края на Първата световна война.

Румен Радев посочи, че Първата световна война е рожба на сблъсък на империалистическото мислене, националистическите мечти и икономическите интереси. „За съжаление 100 години по-късно тези три елемента отново са във възход и застрашават мира на континента и по света. Днес в Париж се събираме държавни и правителствени ръководители, за да почетем края на една огромна трагедия, отнела милиони животи. Нека не забравяме, че сред тях са и над 100 хиляди българи, обясни българския президент.

По време на посещението си в Париж държавните и правителствени ръководители ще разгледат изложбата “Picasso Bleu et Rose” в Музей д’Орсе в Париж и ще бъдат приети в Елисейския дворец от президента на Френската република Еманюел Макрон и съпругата му Бриджит Макрон.

 

- реклама -