патриарх

Президентът обсъди с патриарх Неофит въпроса за македонската църква

Българската държава и Българската православна църква са единни в желанието си за развитието и задълбочаването на отношенията между България и Република Македония. Това беше общата позиция на президента Румен Радев и на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, които проведоха среща днес, по инициатива на президента.

По време на срещата е подчертано важното значение на подписания двустранен Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Македония, който укрепва взаимното доверие, насърчава развитието на двустранните отношения и представлява положителна стъпка в процеса на европейска интеграция на Република Македония. Отбелязана е и духовната родственост на България и Република Македония.

Патриарх Неофит е запознал държавния глава с внесеното в Канцеларията на Светия Синод писмо от Македонската православна църква. С него се призовава за възстановяване на евхаристийното единство на БПЦ „с възобновената Охридска архиепископия в лицето на МПЦ“. Негово Светейшествое уверил Радев в добрата воля от страна на Българската патриаршия да се търсят пътища за благополучно разрешаване на въпроса.

Темата ще бъде поставена на заседание на Св. Синод на БПЦ, като въпросът за автокефалността на Македонската православна църква ще бъде обсъден и с останалите поместни православни църкви.
- реклама -