Румен Радев, избори, обръщение, гласуване

Президентът: Не искам да мисля, че ще отидем на трети избори, партиите да проявят отговорност

Да, разбира се, че президентът носи отговорност за назначаването на служебното правителство. Аз не бягам от тази отговорност. Винаги съм се водил от критериите за компетентност и професионализъм и отговорност за бъдещето на България. Това съм търсил, когато съм подбирал министри, без оглед на техните политическите пристрастия. Това заяви пред БНР президентът Румен Радев.

Не е добре България да отива от избор в избор и да няма парламент.

„Не искам да мисля, че ще отидем на трети парламентарни избори тази година. Надявам се партиите да проявят отговорност и да съставят правителство в рамките на следващия парламент. Не е добре да нямаме парламент. България е парламентарна република, тя се крепи на парламента като основен държавен орган, който не само има законодателни функции.“

Посочвам служебния кабинет като възможен модел за изход от кризата, в която се намираме. Това, което се случи в 45 парламент е урок за всички партии, отбеляза президентът.

Радев бе попитан и за декларацията на държавите от Б9, в който се осъждат действията на Русия в Черноморието и загриженост за експлозиите във военни складове в България. От ГЕРБ преди дни разкриха, че президента е подкрепил документа, но днес той не пожела да отговари на твърденията на Даниел Митов с мотива, че Митов имал “лични драми и болки”, породени от факта, че държавният глава не е разписал указ с предложение той да бъде назначен за посланик в Румъния.

Но, каза, че има ясна оценка както за Русия, така и за националната сигурност на България. “Компромиси са абсолютно недопустими и трябва да се преследва всяко вмешателство в нашата национална сигурност”, заяви държавният глава.

И продължи с критиките:

„Отишлото си правителство отказа да внесе актуализация на бюджета и върза ръцете на служебното. Отишлото си правителство абдикира от задачата да депозира неговия план за възстановяване и устойчивост в ЕС и по този начин поставя служебния кабинет в трудна ситуация. Защото това е план разработван почти година от всички дирекции към министерствата от голям екип към МС, с много секретна информация, с дълги комуникации с Брюксел и забележки от там, които не са достъпни до обществеността. И сега в рамките на дни това трябва да се смели и да се вземе решение. Ще се внася ли в този вид или ще се търси начин той да бъде актуализиран“, каза Радев.

- реклама -