Президентът наложи вето на Закона за корпоративното подоходно облагане, отлага срещата с ГЕРБ – Снимки, Видео

Румен Радев вето, среща ГЕРБ
Президентът Румен Радев наложи вето на Закона за корпоративното подоходно облагане.

Това съобщи самият той по време на полагането на клетвата на новите конституционни съдии.

„С това давам възможност парламента да има достатъчно време да разгледа ветото и да не се забавя приемането на Бюджет 2019“, заяви Радев.

Не искам да се намесвам в законодателния процес на българския парламент, подчерта президентът.

Мотивите за налагането на ветото са несъгласие с разпоредбите относно:
  • данъка върху моторните превозни средства, чиято уредба няма да стимулира замяната на по-старите автомобили с по-нови, нито ще доведе до постигане на търсения екологичен ефект. Състоянието на превозните средства в една държава е проекция на стандарта на живот и показател за съществуващите социални разслоения в нея. Приетите правила ще стоварят данъчната тежест върху гражданите с ниски и средни доходи, както и върху малкия и средния бизнес. Не се отчита нито колко често се ползват превозните средства, нито наличието на катализатори, нито вида на горивото. Няма и гаранции, че събраните средства от този данък ще се разходват за екологични цели.

 

  • отлагането на реформата за таксата върху битовите отпадъци, направено без никакви мотиви. Според държавния глава не е справедливо сроковете за гражданите и бизнеса винаги да са задължителни, независимо от тяхната готовност, а сроковете за държавата немотивирано да могат да се отлагат. Това е особено неприемливо, когато се удължава прилагането на конституционно нетърпима уредба – таксата за битови отпадъци да продължава да е според данъчната оценка на имота, а не според количеството отпадъци.

 

  • въвеждането на по-високи данъчни ставки за имоти в населени места от Списъка на курортите в  България, в зависимост от използването на имота. Президентът се позовава на последователната практика на Конституционния съд за определяне размера на имуществените данъци.

 

  • промените в Закона за митниците, внесени и приети след първо четене, са извън обхвата на ЗИД ЗКПО. С тях преобразуването на митниците в териториални дирекции се представя като закриване, което води до прекратяване правоотношенията на служителите. Конституционно неприемливо е и предвиденото прекратяване без предизвестие по преценка на директора на Агенция „Митници“, на правоотношенията с висши държавни служители. Така се ликвидира стабилитетът, който е основен принцип на държавната служба и уволнените се лишават от съдебна защита.
Държавният глава уточни, че казусът с „Гражданската отговорност“ управляващите първо трябва да го обяснят на българските граждани.

Той също така добави, че в Конституцията ясно е посочено къде е мястото на президента – в законотворчеството на края на процеса. Това заяви Румен Радев по повод исканата среща с него от ГЕРБ.

Държавният глава заяви, че на този етап не може да каже дали ще наложи вето и на промените в закона, свързани с тавана на застраховките, защото още не е дошъл в президентството.

Припомняме, днес Цветан Цветанов обяви, че ГЕРБ ще поискат среща с президента, за да обяснят мотивите си за увеличаване на данъка на старите коли и новите условия за „Гражданската отговорност“.

Масовите протести показват реалното състояние на борбата с корупцията в страната, заяви още Радев.

Във връзка с информацията, че в доклада на ЕК е отчетен напредък в борбата с корупцията и на въпрос дали според него има такъв на фона на масовите протести, държавният глава отговори: „Самите протести са достатъчно основателни като аргумент. Показват реалното състояние“. „Предварителният доклад не е постъпвал в президентството, но мога да ви кажа, че като гражданин знам за нашата правосъдна система повече, отколкото един доклад от Брюксел“, каза държавният глава.

Попитан дали проверката на прокуратурата срещу конституционния съдия проф. Атанас Семов ще се отрази на легитимността на решенията на Конституционния съд, президентът заяви, че не може да гадае решенията и действията на другите институции.
Във връзка с призива за вето върху Закона на депутата от ДПС Делян Пеевски за медиите, президентът обясни: „Без прозрачност и свобода на медиите не може да имаме и ефективна антикорупционна политика. Това е изключително важно условие“.