Радев
сн. БГНЕС

Президентът: Надявам се БСП да оползотвори мандата и да се опита да направи кабинет

Надявам се, че българските социалисти ще успеят да оползотворят възможността и да се опитат да съставят кабинет на демократичната алтернатива заедно с другите партии, които изразяват очакванията на хората за промяна. Мисля, че това го очакват и избирателите в ляво и всички демократи.

Това заяви президента Румен Радев в Първомай, където участва в празненства по повод празника на града.

Той потвърди, че е готов със служебно правителство, но не пожела да каже кой ще е негов премиер, преди БСП да му съобщят решението си дали ще съставят правителство.

Радев коментира и промените в Изборния кодекс и тяхното незабавно обнародване в извънреден брой на Държавен вестник часове след среднощното им приемане от Народното събрание.

„Доживяхме и ГЕРБ да искат президента Радев да наложи вето. Нечувано и невиждано“, лаконичен бе държавния глава по повод очакванията на партията той да спре поправките.

сн. БГНЕС

„Взех това решение, защото честните избори са приоритет. Защото правителството на Борисов твърде дълго бавеше машинното гласуване и пречеше на българите в чужбина да гласуват, твърде дълго бяхме европейски рекордьор по недействителни бюлетини. Няма основание да се бавят промените“, категоричен бе Румен Радев.

Като мотив за бързите си действия, той посочи още, че ако има предсрочни избори и служебно правителство, в държавата не може да се допусне изборен хаос. Поради което новоназначения ЦИК ще трябва да се застъпи със сегашния състав на комисията.

„Инсинуациите, че държавния глава избира ЦИК и придобива някакви права над нея са евтина пропаганда. И преди, и сега президента не избира, а назначава с указа членовете на комисията посочени от Народното събрание. По този нов закон аз не мога нито да посоча, нито да избера когото и да било за член на ЦИК, а номинациите се правят от парламентарните групи„, каза още Радев.

- реклама -