Венецуела

Президентът на Венецуела оцеля след атентат с дронове с експлозиви – ВИДЕО

Правителството на Венецуела потвърди за извършен опит за убийство на президента Николас Мадуро с натоварени с експлозиви безпилотни летателни апарати.

Покушението беше извършено по време на предавана по телевизията реч на Мадуро

Лидерът говори пред над 17 хиляди военни в центъра на столицата Каракас, по повод 81-ата годишнина на Боливарската национална гвардия. Изявлението на президента бе прекъснато от взривове, в момента в който той заяви, че е настъпил часът на възстановяването на икономиката.

Кадри показаха как Мадуро и други присъстващи на церемонията поглеждат стреснати нагоре, а военните редици се разпръсват.

Самият президент остана невредим при атаката, 7 военни са ранени.

Венецуелска групировка пое отговорност за покушението

Ръководителят на Върховния съд Майкъл Морено нарече нападението срещу Мадуро терористичен акт. Отговорността за опита за убийство на президента пое групировката Национално движение „Войници в тениски“( „Flannel Soldiers“).

„Те са уязвими. Сега не се получи, но това е въпрос на време ..“, заяви групировката в своя блог в Туитър.

Мексикански портал Син Ембарго отбелязва, че групировката е създадена през 2014 г. и е свързана с офицера Оскар Перес, който през юни 2017 г. стреля от хеликоптер по сградите на Върховния съд и Министерството на вътрешните работи в Каракас. Той беше застрелян по време на спецоперация през януари 2018 г. Групата обявява себе си като съюз на всички съпротивителни сили на национално ниво, борещи се срещу Мадуро.

Президентът на Венецуела заяви, че някои от организаторите на опита за убийство му вече са задържани. „Веднага започна разследване, което вече напредна има задържани сред организаторите на опита за убийство“ – заяви Мадуро в телевизионно обръщение към нацията.

Според него опита за убийство е предприет от венецуелските заедно с колумбийските десни сили, водени от президента Хуан Мануел Сантос. Той добави, че някои от организаторите на опита за убийство живеят в Съединените щати.

„Ние ще потърсим отговорните лица, които живеят в чужбина, предимно в САЩ. Според досегашното разследване, много от организаторите живеят в щата Флорида. Надявам се, че правителството на Доналд Тръмп ще бъде готово да се справи с терористични групи, които извършват покушения срещу мирни страни, в нашия случай – Венецуела“, каза Мадуро.

Според президента взривното устройство е избухнало точно до него. След това е имало и втора експлозия. Безпилотните дронове са били натоварени с експлозиви С4. Снайперистите на гвардията са ги свалили преди да поразят целта си.

Той обеща  обеща тежко наказание на онези, които са извършили това покушение.

„Справедливост и максимално наказание! Няма да има прошка – кълна се в бъдещето на народа, в бъдещето на родината“

- реклама -