Президентът на УЕФА Чеферин: „Парите не определят правилата“

Президентът на УЕФА Александър Чеферин е категоричен, че никога не би позволил на богатите европейски клубове да създадат своя Суперлига. Това стана ясно след 41-вия редовен конгрес на УЕФА, който се проведе в Хелзинки.

Словенецът предупреди водещите отбори от най-силните първенства, че няма да се поддаде на „шантаж“ и обеща да реформира футбола в Европа в следващите 5 години. Чеферин гарантира по 1 милион евро на всяка от 55-те федерации членки на УЕФА като „солидарно плащане“ от приходите на УЕФА.

„Парите не определят правилата. Този петгодишен план няма да бъде наложен административно. Няма да бъде създаден от анонимни чиновници край Женевското езеро“, каза Чеферин на конгрес в Хелзинки.

„На някои клубове ще кажа: Няма да има лига от затворен тип. Това не съответства на нашите принципи и идеи. На някои първенства ще кажа – няма да се поддадем на изнудване на тези, които мислят, че могат да манипулират малките първенства, само защото генерират огромни приходи. Ще работим да възстановим баланса между малките и големите клубове“, каза Александър Чеферин.

- реклама -