куче

Президентът на Туркменистан вдигна златна статуя на куче – ВИДЕО

Президентът на Туркменистан награди любимата си порода кучета с най-висока чест – гигантска златна статуя, съобщи Би Би Си. Гурбангули Бердимухамедов откри паметника на кучето Алабай в столицата Ашхабад.

Фигурата е с височина 6 метра.

Aлабай е домашно отглеждан туркменски вид средноазиатско овчарско куче и е включен в националното наследство на страната.

Това не е първият път, когато породата е почитана от президента – миналата година той посвети книга на алабай. Въпреки величието на статуята, голяма част от населението на Туркменистан е обедняло. Страната е оценена като най-малко свободната в света от организацията за свобода на печата Репортери без грланици, дори по-зле в това отношение била от Северна Корея.

Статуята се намира в жилищен район, предназначен за държавни служители.

(репортажът за паметника по националната телевизия гледайте около 18-тата минута на видеото)

Златната статуя разполага с LED екран, на който се показват видеозаписи за породата в различни ситуации. Не е ясно колко струва изработването на паметника.

Държавните медии твърдят, че той отразява „гордостта и самочувствието“ на породата .

По време на откриването на младо момче беше връчено куче алабай, което официално е вписано като актив от националното наследство на страната, заедно с ръчно изработените килими и древната порода ахалтекински расови коне.

Привързаността на президента към конете – и към себе си – стана очевидна през 2015 г. , когато беше открита златна статуя на президента, яздещ кон.

Туркменистанският президент от време на време подарява кон или кученце на лидери на „приятелски“ нации, а сред получателите на такива подаръци са покойният президент на Узбекистан Ислям Каримов, руският Владимир Путин и катарският емир.

- реклама -