Словакия

Президентът на Словакия одобри новото правителството

Словашкият президент Андрей Киска одобри новото правителство, след като предишният премиер Роберт Фицо подаде оставка заради скандала с убийството на разследващия журналист Ян Куциак.

„Взех решение утре да одобря г-н Пелегрини на позицията министър-председател и ще приема неговото предложение за номиниране на членовете на новото правителство“, заяви Киска пред репортери.

Президентът отхвърли първия вариант за състав на кабинета, предложен от Пелегрини, заради несъгласие около кандидата за министър на вътрешните работи. Киска поиска това да е човек, който да гарантира независимо разследване на убийството на журналиста Ян Куциак и приятелката му.

Словакия, Ян Куциак, убийство, арести

Днес президентът обясни, че вече е изчерпал правомощията си като президент. Новият кандидат за вътрешен министър е Томаш Друкер, досега министър на здравеопазването.

„Кабинетът на господин Пелегрини ще трябва да поиска да му се гласува доверие в парламента, но по-важното е, че ще трябва да се бори за общественото доверие. Имайки предвид съществуващото напрежение, това ще е много трудна задача“, каза президентът.

Словакия

Въпреки оставката на Фицо и обещанията за промени в изпълнителната власт за петък в Словакия са насрочени нови протести.

Много словаци не вярват, че Друкер и Пелегрини, който бе посочен за премиер лично от Фицо, ще осигурят честно разследване на убийството на журналиста, докато на власт е партията Смер.

Друкер ще смени на поста Роберт Калиняк, който участва в три кабинета на Фицо.

- реклама -