Тръмп, Черна гора, НАТО

Президентът на САЩ Тръмп заплаши да увеличи митата на всички стоки внос от Китай

Американският президент Доналд Тръмп заяви в интервю разпространено днес, че ще наложи още наказателни мита върху китайски стоки внасяни в САЩ, ако се наложи.

„Готов съм да стигна до 500” заяви Тръмп пред „Си Ен Би Си“. Това е препратка към стойността на китайския внос в Америка през 2017 г., която е 505.5 милиарда долара, ако трябва да сме точни. За сравнение вноса на САЩ в Китай е само 129.9 милиарда долара.

В нарастващата търговска война САЩ до този момент е нанесъл наказателни мита в размер на 34 милиарда долара над китайски продукти, като Китай отговори на това с реципрочни наказателни мита.

„Ако гледаме само от страната на долара то Китай няма шанс да победи в тази война“, заяви Тръмп. Тези коментари навеждат на мисълта, че той може да избута нещата до момента, в който ще получи желаното. А именно отстъпки от вносните мита и договор, в който да не се позволява крадене на американска технология.

„Не го правя за политиците, правя го за нашата държава. Китай ни обира от твърде дълго време”, заяви Тръмп.

Той смята, че САЩ са „попаднали под надмощието” на Китай по много параграфи, включително търговия и монетарна политика. Въпреки това президентът казва, че е наложил наказателните мита без лоши чувства. „Не искам да ги уплаша. Искам те да бъдат добре”, каза Тръмп и допълни „харесвам президента (на Китай) Си много, но това е много нечестно”.

Тръмп също спомена, че китайски дипломат му е казал, че „никой не се оплакваше” от предишните администрации, „докато не дойдохте вие”.

- реклама -