Томас Бах, МОК, Олимпиада
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Президентът на МОК идва в София заради юбилей

Президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах ще пристигне утре в София. Причината е 100-годишнината на Българския олимпийски комитет.

Неговата визита най-вероятно ще започне със среща при президента Румен Радев. Очаква се при излизането си от президентството Бах да направи изявление пред медиите.

След това президентът на МОК ще се отправи към Градската градина пред Народния театър. Там той ще присъства на откриването на изложбата „100 години БОК“. На 14 постамента са изложени 28 платна с документи и снимки, запечатали паметни мигове, събития и личности в историята на олимпийското движение у нас. По време на събитието председателят на БОК Стефка Костадинова ще връчи на Бах факсимиле решение на Министерския съвет от 1896 година, с което България командирова на Олимпиадата в Атина петима спортисти, сред които и единственият състезавал се там – гимнастикът Шарл Шампо. По този начин страната става една от 14-те, възстановили преди 127 години с участието си в гръцката столица древната традиция и поставили началото на един от най-значимите глобални феномени на днешно време – Олимпийските игри.

На изложбата в Градската градина кметът на София Йорданка Фандъкова ще връчи специален приз на Бах.

В 19:30 часа в Централния Военен клуб в присъствието на Румен Радев и Томас Бах започва кулминацията на тържествата, отбелязващи вековния юбилей на БОК. Сред близо 400-те гости на церемонията са поканени всички олимпийски медалисти на България. Освен това – изтъкнати треньори, дейци и спортни ръководители, общественици, политици и творци.

В четвъртък Томас Бах ще бъде част от валидирането на пощенска марка за 100-годишнината на БОК. Събитието ще се състои в Музея на съобщенията на ул. „Гурко“ 6.

След това президентът на МОК ще посети „Олимпийския център“ в НСА „Васил Левски“.

- реклама -