Мексико президент Пеня Нието ограда граница САЩ визита

Президентът на Мексико обмисля да отмени визита в САЩ заради стената

Мексико няма да плати за стената

Президентът на Мексико Енрике Пеня Нието обмисля дали да анулира планираната за следващата седмица визита във Вашингтон. Това предаде Асошиейтед прес, като се позова на високопоставен мексикански правителствен служител.
Пеня Нието се колебаел относно визитата, след като американският президент Доналд Тръмп подписа указ за изграждане на стена между САЩ и Мексико.

Мексико ограда
Във видеоизявление, качено в акаунта му в Туитър, Пеня Нието отхвърли проекта на Тръмп за стена по границата.
„Съжалявам за това решение и го осъждам„, каза президентът на Мексико.
Мексико не вярва в стени. Няколко пъти казах, че Мексико няма да плати за стената„, допълни Пеня Нието.
След новината за указа на Тръмп за стената мексикански опозиционни лидери и видни опозиционери призоваха Пеня Нието да анулира срещата си американския си колега, допълва Франс прес.
Срещата е предвидена за 31 януари. В САЩ са мексиканските министри на икономиката и на външните работи, които я подготвят.

Президентът на Мексико все пак ще отиде в САЩ

По-късно стана ясно, че Енрике Пеня Нието няма да отмени планираното си посещение в САЩ. Това съобщи външният министър на Мексико Луис Видегарай в интервю за телевизионния канал Televisa.

Искам да уточня, че работната среща между президентите (на Мексико и САЩ) във Вашингтон идния вторник е потвърдена”, каза първият дипломат на Мексико. Планираните преговори между двамата лидери „в момента остават в сила”.

- реклама -