Президентът на Киргизстан се оттегли от поста

Президентът на Киргизстан Сооронбай Жеенбеков се оттегли, съобщи пресслужбата на президентството, цитирана от „Комерсант“.

„Не държа на властта. Не искам да оставам в историята на Киргизстан като президент, който пролива кръв и стреля по собствените си граждани. Затова реших да се оттегля“, твърди в обръщение Жеенбеков.

БГНЕС припомня, че преди дни част от депутатите в парламента на Киргхизстан се подписаха за отстраняване на президента от поста му.

На 4 октомври в Киргизстан се проведоха парламентарни избори и съгласно предварителните резултати, в парламента влизат две проправителствени и две центристки партии. Останалите не са успели да преодолеят 7-процентната бариера и обявиха, че по време на изборите е имало множество нарушения.

Привържениците на загубилите партии излязоха на улицата, като се стигна до сблъсъци със силите на реда, при които имаше над 900 ранени. Медиите съобщиха и за един загинал.

Централната избирателна комисия обяви изборите за недействителни.

Държавният глава заяви, че купуването на гласове се е превърнало в проблем по време на изборния процес, а премиерът, председателят на парламента, кметът на Бишкек, няколко губернатори и други високопоставени служители подадоха оставка.

- реклама -