Жовенел Моиз

Президентът на Хаити бе убит при нападение срещу личната му резиденция

Президентът на Хаити Жовенел Моиз беше убит рано тази сутрин, когато група нападатели са нахлули в частната му резиденция.

Това предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Първата дама на Хаити – Мартин Моиз, е била ранена и е откарана в болница, уточни хаитянският премиер в оставка Клод Жозеф.

Сред нападателите е имало и „чужди елементи“, каза той и призова населението на страната да запази спокойствие. Жозеф добави, че полицията и армията ще се погрижат за опазването на реда в страната.

„Президентът бе убит в дома си от чужденци, които говореха английски и испански. Те атакуваха резиденцията на президента на републиката“, каза Клод Жозеф и нарече убийството „нечовешки варварски акт“.

Ситуацията със сигурността е под контрол“, добави той.

Това не е първото нападение срещу 53-годишния Моиз, който стана президент през 2017 г.

На 17 октомври 2018 г. по време на церемония по повод 212-ата годишнина от смъртта на основателя на държавата и национален герой Жан-Жак Десалин, срещу Моиз бе открита стрелба. Тогава той не пострада сериозно и беше отведен на безопасно място. Бяха ранени трима негови охранителни.

Убийството на Моиз беше извършено в разгара на вълна от политически мотивирано насилие в бедната карибска страна, отбелязва Ройтерс. Хаити е разделен в политически план и е изправен пред нарастваща хуманитарна криза и недостиг на храна. Има опасения, че всичко това ще прерасне в широкомащабни безредици.

Въпреки уверенията на Клод Жозеф днес, че всичко е под контрол, в столицата на Хаити се чува стрелба. Там обичайно престъпни банди воюват една срещу друга и срещу полицията за контрол на улиците. Насилието е подкладено от бедността и политическата нестабилност, а бандите остават ненаказани.

Убитият днес президент Жовенел Моиз, който произхожда от света на бизнеса, беше обвиняван в бездействие пред престъпността в страната и голяма част от обществото вече нямаше доверие в него.
По-рано тази година опозицията в Хаити обвини Моиз, че иска да наложи диктатура, защото е станал по-авторитарен и се е задържал президентския пост по-дълго, отколкото трябва, тъй като мандатът му би трябвало вече да е изтекъл.

В този контекст Съветът за сигурност на ООН, САЩ и Европа призоваха нееднократно за произвеждането на свободни и прозрачни парламентарни и президентски избори.

В понеделник Моиз обяви назначаването на нов премиер – Ариел Анри, който обаче все още не е встъпил официално в длъжност. Именно той трябваше да организира произвеждането на честни и прозрачни избори в Хаити.

- реклама -