Радев Макрон посещение Варна Евсиноград церемония посрещане

Президентът на Франция Емануел Макрон и съпругата му Бриджит бяха официално посрещнати в „Евксиноград“ -Снимки, ВИДЕО

Резиденция „Евксиноград“ край Варна днес ще бъде домакин на срещите на френския президент с българския държавен глава и премиера Бойко Борисов

Макрон поздрави на български със: „Здравейте, матроси“, след като офиицалните лица изслушаха Марсилезата и българския химн. Те бяха изсвирени от духов оркестър на Военноморските сили.

Двамата държавни глави са придружени от съпругите си.

Президентът Радев топло се ръкува и прегърна с Макрон. След непринуден приятелски разговор, двамата президенти направиха преглед на почетната гвардейска рота. Бяха изсвирени химните на двете страни, след което Радев и Макрон представиха един на друг двете делегации, които ще участват в преговорите. Пред самия вход на двореца двете президентски двойки си направиха фамилна снимка.

След церемонията по посрещането двамата президенти влязоха на преговори на четири очи, които се очаква да продължат малко повече от един час. Те ще обсъдят предстоящото българско председателство на Съвета на Европейския съюз, подготовката на България за влизане в Шенгенската зона, евроинтеграцията на Западните Балкани, както и плановете на Макрон за реформи в ЕС и по-специално за промяна директивата за командированите работници в рамките на ЕС. Предмет на разговорите ще бъде и миграционната политика на ЕС и защитата на външните граници на общността.

Днес в резиденция „Евксиноград“ с г-н Макрон ще обсъдим теми, свързани с перспективите за развитие на двустранните отношения между България и Франция, заяви и премиерът Бойко Борисов.

Първите дами ще разгледат ботаническата градина и резиденцията.

- реклама -